Dammåns fvo

Destination Åre kommun, Dammån

Dammåns fvo har i uppdrag att förvalta fisket i Dammåns fiskevårdsområde Ovikens socken, Bergs kommun samt Hallen och Marbys socken i Åre kommun Jämtlands län. Verksamheterna omfattar drift av Dammåns fisktrappa, röjning av stigar samt fisketillsyn. I vissa fall även stödutsättning av fisk i de tjärnar och vattendrag som tillhör fiskevårdsområdet.

Fiskemiljö inom Dammåns fvo

Dammån, ett av de förnämsta storöringsvattnen i Sverige. I Gräftåvallen med omnejd finns ett flertal fina fiskevatten att välja på inom Dammåns FVOF. Nära bilväg på de flesta ställen, men bär ändå vildmarkens prägel.

Välkomna till ett av landets få strömmande vattendrag med långvandrande grov vild öring. Dammån i Jämtland är ett komplett fiskeområde med sjö-ström-tjärn- och fjällfiske en fiskeled i opåverkad vildmark. Dammån har sina källflöden i Anarisfjällen och slingrar sig sedan ner genom Oviksfjällens vildmark och ut i Indalsälvens Kvitsleströmmarna och Storsjön.

Området bildar tillsammans ett av landets mest varierande fiskeområden i en äventyrlig fiskeled i fjäll- skogs- och vildmark för fiske efter grov öring, röding och harr.

Dammån är vida känd för sitt fina fiske efter storöring. Under hela sommaren vandrar öring från Storsjön upp i Dammån på sin väg mot lekplatserna uppe i Höglekardalen vid foten av Oviksfjällen. Vad Dammån är mindre känd för så är det den fina och vackra harren som krokas mest i dom lugna partierna nedströms och uppe i Åkroken. Harren finns i hela ån. Mer än 1000 öringar vandrar årligen upp i Dammån för lek och reproduktion. Öringen har en medelvikt strax under två kilo.

Dammån, ett av landets få vattendrag med storvuxen lekvandrande öring med sjö- ström- tjärn och fjällfiske i Oviksfjällens vildmark. Dammån har sina källflöden i Anarisfjällen och slingrar sig sedan ner genom Oviksfjällens vildmark och ut i Indalsälvens Kvitsleströmmar och Storsjön.

Området bildar tillsammans ett av landets mest varierande fiskeområden i en äventyrlig fiskeled i fjäll- skogs- och vildmark för fiske efter grov öring, röding och harr.

Fisketider och fisketips för Dammåns fvo

Bästa tid för ett lyckat fiske under normala somrar är från midsommar och in i aug. I aug kommer dom stora fiskarna. Torra sommar kan vara bra och då får man söka fisken på djupet och i strömmarna. Vid snabbt stigande vattennivå är fisket mycket dåligt.
Däremot från att varit högt vattenstånd och på väg tillbaka brukar det som regel vara en bra huggperiod. Bästa vattentemperatur är 13-14 grader.

Flugfiske, då speciellt under de ljusa nätterna är en populär fiskemetod. Typ av flugor varierar ex. som flugan här ovan är mycket bra. Under hela sommaren vandrar öring från Storsjön upp i Dammån och många grova fiskar fångas då. Höljorna nere i Dammådalen runt byn Ågårdarna har de bästa förutsättningarna att ge fångst under sommaren.

I augusti är fisket utbrett ända upp i fjället. Åkroken, Krokströmmen och Rismyrströmmen är också populära fiskesträckor i Dammån. Under denna månad närmar sig öringen sina översta lekplatser nära fjällbyn Höglekardalen.Torrflugefiske på storöring från båt i Dalsjön i Bydalen kan då ge en ovanlig och spännande fiskeupplevelse.
Källflödena Hällån och Blankan är två fjällåar med kvoterat flugfiske och Storån har också ett mycket bra öringfiske. Väster om Höglekardalen finns även många fjälltjärnar upplåtna för sportfiske. Röding i flera vatten nära samebyn i Hosjöbottnarna.

 

Tillgänglighet för Dammåns fvo

Fiskekort kan köpas hos lokala återförsäljare och online på Fiskekort.se.

Drömfiske Jämtland Härjedalen

Drömfiske Jämtland Härjedalen är ett välkänt begrepp för många sportfiskare.

De fiskevårdsområden som ingår tar ansvar för sina fiskevatten och anläggningarna håller den standard man kan förvänta sig av ett riktigt Drömfiske.

Drömfiske Jämtland Härjedalen innebär att du garanteras att det i varje specifikt fiskevatten utövas en aktiv fiske-/beståndsvård vilket borgar för ett långsiktigt hållbart fiske med god kvalité. I anslutning till de vatten som ingår i Drömfiske Jämtland Härjedalen finns guider, fiskeinformation och möjlighet att köpa fiskekort. De guider, boendeanläggningar och annan kringservice som ingår i Drömfiske har särskilda krav på sig när det gäller kunskap och service för att din fiskeupplevelse ska bli den allra bästa.

Kontakt

Sören Eriksson, tel. 070 2163831

Hitta hit

Foto Dammåns fvo
Foto Dammåns fvo
Foto Dammåns fvo
Foto Dammåns fvo