Fiske året runt

Det fina med sportfiske är att det är en fritidsaktivitet som man kan hålla på med året runt - och ändå få ständig omväxling och nya upplevelser. Jämtland Härjedalen kan i högsta grad erbjuda ett sportfiske under alla årstider.

Försommaren

Ljusnande nätter och skir grönska. Tiden är inne för långdragsfiske på de stora rödingsjöarna. Harren har fått tillbaka aptiten efter kärleksbestyren och öringen är hungrig efter en lång vinter. Trolling kan ge fina fångster nu. Bra tid för bäckmete. Och tro det eller ej - på de högst belägna fjällsjöarna kan du fortfarande isfiska!

Högsommaren

Högfjällen blånar och snöfälten krymper ihop. Öringen har midsommarfest på kläckande dagsländor - "rocken". Fjällvattnen perforeras av vakringar och skogsvattnens storabborrar får flötet att försvinna som en avlöning. I strömmar och sel är öring, harr och sik i farten. De ljusa nätterna gör att man kan fiska dygnet runt - vilken frihet!

Sensommaren

Skymningsfiskets tid. Rödingen plockar knottlarver i solnedgången. Öringen hugger i djupnande mörker när nattsländekläckningarna är som intensivast. Storsiken tar gärna en torrfluga eller spinnare - även i solsken. Gäddan och abborren trivs i värmeböljorna.

Tidig höst

September kommer med sprakande färger och stilla dagar. Öringen och rödingen ägnar sig åt fortplantning, men harren är fortfarande i högform och hugger gärna på torrfluga. Flera strömmar och älvar är öppna för harrfiske, medan öring och röding är fredade. Siken, abborren och gäddan är fortfarande på bettet, särskilt milda brittsommardagar.

Senhösten

Brytningstid. Harren vakar ännu kring sjöstränderna, medan fjälltrakternas tjärnar och småsjöar täcks av blanka nyisar. Öring och röding är under den här tiden - efter leken - mycket huggvilliga, och isfisket kan ge härliga upplevelser under en årstid som vissa anser dyster. Nu är det också tid för sikhåvning, ett stämningsfullt fiske i svart höstkväll.

Midvintern

Fler borde få uppleva det stämningsfulla midvinterfisket. Under senare år har man alltmer upptäckt att många pimpelvatten i Jämtland Härjedalen är mycket bra under december - januari. Varför inte fira jul- och nyårshelgen på någon Drömfiskeanläggning? Upplev fisket, snön, polarnatten, kölden, stugvärmen ...

Vårvintern

Vårvinterns solgnistrande isar är som en magnet för pimpelfiskare. Mars kommer med långa, sköna dagar. Solbränna, skotersafaris, kretsande rödingstim. På tur med skidor och ryggsäck. En kaffeeld i strandkanten och en tupplur på renfällen. Superrekreation för hela familjen. April-maj är "den femte årstiden" i fjälltrakterna. Sida vid sida kämpar vintern och sommaren om herraväldet. Knoppande björkar och flyttfågelstreck, ljumma vindar och ljusa nätter. Skarsnö och blånande isar. Det här är en årstid för finsmakaren. Att pimpla i vårbrytningen är inte bara ett fantastiskt fiske, det ger en också naturupplevelse som går utanpå det mesta.

Fisketur med Strapatser i Funäsdalen. Foto Jon Wagenius
Drömfiske. Foto Sandra