Hedevikens fvo

Destination:  Härjedalens kommun, Hedeviken 

Hedevikens fvo erbjuder ett varierat och välskött fiske i sjöar och rinnande vatten. Ljusnan som rinner förbi Hedeviken är både ett populärt flugfiskeområde och kanotvatten. Hedeviken ligger mitt emellan Hede och Vemdalen, vid Vikarsjön med storslagen utsikt i söder mot Sonfjällsmassivet.

Självreproduktion av de flesta arter, även öring/röding, i de flesta av våra vatten. Men det sker även årlig stödutsättning av fisk i vissa vatten.

Fiskemiljö inom Hedevikens fvo

Inom Hedevikens fvof finns bra fiskevatten. Bl.a fiske i strömmande vatten efter harr, öring och sik, ”Strömmen” nedan Vikarsjön är en pärla. Sjöfisket efter öring och röding är mycket bra med bl.a Tumsjön, Rörsjön (möjlighet att hyra båt i båda) och Bergtjärn (planterad regnbåge). Söder om Hedeviken- Sörviken, på vägen mot nationalparken Sonfjället, ligger just Rörsjön och lite längre upp Källsjön. Två riktigt natursköna och bra fiskevatten!

Ljusnan rinner genom Vikarsjön och det är där man får de stora fiskarna (största öring 7,3 kg, gädda 11,5 kg). Vikarsjön har tillsammans med Rörsjön på senare år blivit rejält uppmärksammade p.g.a sina grova gäddor!

Fisketider och fisketips för Hedevikens fvo

Hedevikens bästa fiskeupplevelse är ett suveränt fiskepaket med strandnära boende vid Gullbergstjärn där man som köpare av paketet har hela tjärnen för sig själv, inkl. båt. Den upplåts sommartid endast för gäster som bokar paketet. Kontakta föreningen hedevikensfvof@gmail.com för att veta mer!

Under en kort period i april finns det bl.a möjlighet att fiska storöring i Ljusnans inlopp till Vikarsjön. Haspelfiska här med skeddrag då storöringen kommer från sjöns djup.

Flugfiska i Ljusnan nedströms Vikarsjön (skyltat Strömmen) kring midsommar.

Hyr båt och trolla i Ljusnan och Vikarsjön hela sommaren.

Hyr båt och fiska i Tumsjön och Rörsjön (haspel- eller flugfiske).

Bästa tiden att fiska öring och harr är juni och juli. Storharren kommer fram på senhösten i Ljusnan. Angelfisket i Vågandeltat är bäst kring mars, april. OBS, inga levande agn! Fiska harr i Ljusnan under juni-juli.

Tillgänglighet inom Hedevikens fvo

Området bjuder på ett varierat utbud av fiskemöjligheter. De flesta vatten är familjevänliga och lättåtkomliga. De tre fiskevattnen Stortjärn, Trollöga och Abborrtjärn rekommenderas för de som vill ha fint fiske, nära väg. De ligger längs grusvägen mellan Hedeviken-Hede. Regnbåge i samtliga.

Inom fvo:t finns iordningställda vindskydd, grillplatser och båtisättningsplatser.

Båtar finns att hyra i bl.a Tumsjön, Rörsjön och Vågan. Båtuthyrning sker genom Sonfjällscampingen i Hedeviken.


Fiskekort kan köpas online på iFiske.

Drömfiske Jämtland Härjedalen

Drömfiske Jämtland Härjedalen är ett välkänt begrepp för många sportfiskare.

De fiskevårdsområden som ingår tar ansvar för sina fiskevatten och anläggningarna håller den standard man kan förvänta sig av ett riktigt Drömfiske.

Drömfiske Jämtland Härjedalen innebär att du garanteras att det i varje specifikt fiskevatten utövas en aktiv fiske-/beståndsvård vilket borgar för ett långsiktigt hållbart fiske med god kvalité. I anslutning till de vatten som ingår i Drömfiske Jämtland Härjedalen finns guider, fiskeinformation och möjlighet att köpa fiskekort. De guider, boendeanläggningar och annan kringservice som ingår i Drömfiske har särskilda krav på sig när det gäller kunskap och service för att din fiskeupplevelse ska bli den allra bästa.

Foto Michael Ärfström