Nedre Långans fvo

Destination: Krokoms kommun, Aspås

Nedre Långans fvo bjuder på ett typiskt vildmarksvatten med varierande forsar och lugnare partier.

Långan ligger ca 55 km från Östersund. Området nås via E14 till Krokom och därefter väg 340.

Fiskemiljö inom Nedre Långans fvo

Långan är ett fantastiskt fint flugfiskevatten och är välkänt för sitt rykte som harr- och öringsvatten. Den 37 km långa strömsträckan mellan Landösjön och Indalsälven bjuder på en blandning av vilda forsar och grunda strömmar. Utöver detta har Västra och Östra Näversjön fina bestånd av sik och abborre. Nedre Långan är ett typiskt vildmarksvatten med varierande forsar och lugnare partier. Älven är relativt grund och rinner över kalkrika områden, vilket gör den till ett väldigt produktivt vattendrag med stor biologisk mångfald. Älven ger möjligheter till varierat fiske - Långan har en omväxlande karaktär med olika strida strömmar och sel. Här finns naturliga möjligheter till flugfiske. Långan är ett primärt biflöde till Indalsälven med källorna i västra Jämtlandsfjällen.

Fisketider för Nedre Långans fvo

Generellt ett mycket bra flugfiskevatten.

Öringsfisket är allra bäst från midsommar och två veckor framåt.

Harrfisket är som bäst senare delen av juli.

Fisketips för Nedre Långans fvo

Långan är kanske mest känd för sitt fina harrfiske, men här finns även öring. Båda finns också i rejäla storlekar. I de lugnare partierna finns även gädda, abborre och sik. Enstaka rödingar fångas också i de övre delarna. Här finns både lättillgängliga och mer svårtillgängliga fiskeplatser. Långan innehåller många forsar, och i dessa trivs öringen, de står också ofta i höljorna efter fallen och på de många forsnackarna. Harren återfinns ofta i blankpartierna i strömmarna. I de lugna partierna kan också finnas sik och stora gäddor. Långan är främst en dagfiskeälv då dagsländor är de dominerande insekterna, men detta hindrar inte att nattfisket ändå kan vara riktigt bra ibland, och då främst öringfisket.

Många fina fiskesträckor längs Långan, tex:

  • Lillforsen (och selet ovan) som ligger nedströms Långforsen.
  • Uppströms byn Österlångan finns många fina fiskeställen.
  • Nedströms byn Österlångan finns spännande forsar som till exempel Gråmäraforsen, Sladderforsen och Klöstafallet.

Tillgänglighet inom Nedre Långans fvo

Fiskekort kan köpas hos Sportringen, Krokom, Landbys Fiskeservice, Östersund, Birgerssons Bensin, Tulleråsen, Gästis, Lillholmsjö, Frendo, Föllinge, Camp Dannevall samt på iFiske (Fiskevägenkortet).

 

Drömfiske Jämtland Härjedalen

Drömfiske Jämtland Härjedalen är ett välkänt begrepp för många sportfiskare.

De fiskevårdsområden som ingår tar ansvar för sina fiskevatten och anläggningarna håller den standard man kan förvänta sig av ett riktigt Drömfiske.

Drömfiske Jämtland Härjedalen innebär att du garanteras att det i varje specifikt fiskevatten utövas en aktiv fiske-/beståndsvård vilket borgar för ett långsiktigt hållbart fiske med god kvalité. I anslutning till de vatten som ingår i Drömfiske Jämtland Härjedalen finns guider, fiskeinformation och möjlighet att köpa fiskekort. De guider, boendeanläggningar och annan kringservice som ingår i Drömfiske har särskilda krav på sig när det gäller kunskap och service för att din fiskeupplevelse ska bli den allra bästa.

Kontakt

Hitta hit


Foto Nedre Långans fvo
Foto Drömfiske