Tännäs-Funäsdalens fvo

Destination: Härjedalens kommun, Funäsfjällen, Tännäs, Funäsdalen

Tännäs-Funäsdalens fvo ligger i sydvästra delen av Funäsfjällen mot Norges gräns.

Området omfattar hundratals sjöar, tjärnar och vattendrag i en storslagen skog och fjällnatur. Över 70 av dessa vatten är upplåtna till ett vackert och varierande sportfiske.

Resa hit: via Mora och Sveg till Tännäs, 263 km på väg 84. Via Mora och Särna, 224 km på väg 311 till Tännäs, till Funäsdalen fortsätter du ytterligare 15 km på väg 84.

Fiskemiljö inom Tännäs-Funäsdalens fvo

Inlandsisen har skapat en storslagen fjällmiljö och en fascinerande vildmark i området kring Tännäs i västra Härjedalen. Över 70 fiskrika alternativ är upplåtna för sportfiske. Området bjuder på mycket varierande fiske i sjöar, tjärnar och strömmande vatten. Harrfisket i sjöarna är helt unikt! När fjäll möter skog innebär det att artsammansättningen skiljer sig mellan nästan varje fiskevatten. Här får du det bästa av två världar. Från de typiska fjällarterna, öring, röding och harr till sjöarnas abborre, sik och gädda. Det mest utmärkande för området är Härjedalens landskapsfisk, den storvuxna sjöharren.

Störst i området är sjön Rogen som också givit namn åt Rogens naturreservat, ett sagolikt fjällområde med en mängd vatten för fiske, friluftsliv och kanoting.

(Notera att sjön Rogen ej ingår i fiskekortet)

I området finns även källorna till tre av Sveriges största älvar: Klarälven-Göta älv, Dalälven och Ljusnan.

Fisketider för Tännäs-Funäsdalens fvo

Från försommaren vid insektskläckning till en bit ut på hösten är fisket som bäst.

Pimpelfisket börjar i januari men är som härligast när solen värmer i mars, april och ev. maj i förhållande till isarna.

Fisketips för Tännäs-Funäsdalens fvo

  • Mycket bra flugfiske före och efter midsommar under dygnets alla timmar.
  • Använd små spinnare och wobblers i tjärnar och sjöar.
  • Dragrodd är bra bland annat i Fröstsjön och Vattnan, trollingfiske fungerar bra i Lossen.
  • Maskmete är effektivt efter abborre i de flesta sjöar.
  • Rödingfiske kan vara svårt sommartid eftersom rödingen går på djupet. Prova då med mycket förtyngning på fluglinan t ex blykula så når du djupare. Men som med allt fiske finns det undantag. Runt midsommar har det kommit upp stor röding i Fröstsjön, fångad på långdrag agnad med “stubböma”.
  • En tur till Nageltjärn kan vara lönsam även på högsommaren.

Obs! Den nedre delen av Mysklan ingår inte i Fiskecentrums/Fiskepassets fiskekort. Mellan Valmen/Västra Vattnan och utloppet i Tännån är Mysklan privat/arrende.

Tillgänglighet inom Tännäs-Funäsdalens fvo

Information om området ges av fiskekortsförsäljarna och vid Tännäs Fiskecentrum.

Området är väl skyltat, det är vägar och stigar till samtliga vatten.

Vid Tännäs Fiskecentrum finns det en fullsorterad fiske- och fritidsaffär där du kan köpa allt som kan tänkas behövas för en lyckad fisketur även uthyrning av båtar och elmotorer. Här finns även guidade fisketurer, olika kurser m.m.

I området finns tillgänglighetsanpassat fiskevatten. För mer information vänligen kontakta Tännäs Fiskecentrum. Där finns även “put-and-take”-fiskevatten med inplanterad ädelfisk. I området finns ett eller flera vatten för “catch-and-release”, dvs fiskarna återutsätts försiktigt efter fångst.

Fiskekort säljs via Tännäs Fiskecentrum och online via iFiske. Området ingår även i Fiskepasset.

Drömfiske Jämtland Härjedalen

Drömfiske Jämtland Härjedalen är ett välkänt begrepp för många sportfiskare.

De fiskevårdsområden som ingår tar ansvar för sina fiskevatten och anläggningarna håller den standard man kan förvänta sig av ett riktigt Drömfiske.

Drömfiske Jämtland Härjedalen innebär att du garanteras att det i varje specifikt fiskevatten utövas en aktiv fiske-/beståndsvård vilket borgar för ett långsiktigt hållbart fiske med god kvalité. I anslutning till de vatten som ingår i Drömfiske Jämtland Härjedalen finns guider, fiskeinformation och möjlighet att köpa fiskekort. De guider, boendeanläggningar och annan kringservice som ingår i Drömfiske har särskilda krav på sig när det gäller kunskap och service för att din fiskeupplevelse ska bli den allra bästa.

Foto Tännäs Fiskecentrum
Tännäs Käringsjön. Foto Tännäs Fiskecentrum
Foto Tännäs Fiskecentrum

Kontakt

Hitta hitLäs mer:

Lyckat pimpelfiske i Tännäs. Foto Anders Lundin

Vinterfiske i Tännäs – storharrens vagga

Vinterfiske i Tännäs – storharrens vagga Naturens underverk. Foto Anders Lundin Plötsligt kommer den som en torped, hugger pirken och ställer till med ett smärre kaos mitt i den soldränkta fjällidyllen. Harr och harmoni framstår ibland som varandras motsatser – men också det roligaste man kan fiska efter med vinterkläderna på. Vi avslöjar gärna var…

Läs mer >

Aktuellt

Foto Tännäs Fiskecentrum