Valsjöns fvo

Destination: Krokoms kommun, Ansättfjällen, Hotagsbygden, Valsjöbyn

Valsjöns fvo ligger i ett naturskönt område nära norska gränsen och erbjuder ett varierande fiske som geografiskt sträcker sig från Stor-Foskvattnet i öster till Rengen i väster. Från och med januari 2004 ingår området Hotagen-Flinten i Valsjöns fvo, vilket betyder att antalet tjärnar är cirka 60 stycken. De större sjöarna är Valsjön, Rengen, Stor-Foskvattnet och delar av Hotagen samt ytterligare ett antal större sjöar.

Valsjöbyn ligger längs väg 340 (Fiskevägen), 130 km nordväst om Östersund. Från Norge kan området nås via E6, därefter väg 74 från Grong.

Fiskemiljö inom Valsjöns fvo

Inom området finns ett 60-tal fjällsjöar, skogssjöar och strömmande vatten. Här finns bland annat den riksbekanta Toskströmmen med en unik öringstam, men även grov harr. I Valsjön, nedanför det imponerande Rengsfallet eller vid utloppet av Gunnarvattsån kan storöringen stå och vänta!

Vinterfiskare når rödingrika vatten, t ex Rengen och Butjärn, via skoterled från byn. Ett flertal vatten ligger nära bilväg t ex Lill-Brinnsjön, men Hotagsfjällen bjuder också på väglösa och viltrika långfisketurer, mitt bland de svenska och norska fjällbygderna.

Fisketider för Valsjöns fvo

Bra strömfiske från att vårfloden sjunkit undan fram till 1 september. Rödingfiske på forsnacken i Rengströmmen från slutet av juli och tjärnar från midsommar. Vinterfiske efter röding från slutet av december.

Fisketips för Valsjöns fvo

Storöringen i Valsjön fångas företrädelsevis med wobbler från båt. Att fiska efter den grova öringen i Valsjön ger en känsla av storviltjakt. Vikter på uppemot tio kilo förekommer. Dragrodd och långdragsfiske rekommenderas. En särskilt populär plats är mitt i Valsjöbyn, där Gunnarvattensån mynnar.

Rengen är ett fantastiskt vatten för familjen. Fiske med långdrag ger god chans till fina öring- eller rödingsfångster. I augusti rekommenderas fiske efter grov öring i Rengens utlopp, med fluga t ex en Silverdoktor eller Superpuppa

Små spinnare eller skeddrag för öring och röding i tjärnar.

För flugfiske efter öring, röding och harr föreslås främst små nymfer och torrflugor.

Här har författarna Hans Lidman och Gunnar Westrin drillat många stora öringar. Missa inte att svänga en fluga nedanför vackra Rengsfallet, eller försök att locka någon av Rengens rödingar till hugg mitt i ljusa sommarnatten.

Ett vatten för utmanaren: Storfisklösen, Gravtjärn. Prova gärna flugfiske med t.ex Superpuppa eller en Gammarusimitation.

Ett vatten för fiskeflanören: Hötjärnarna, Tupptjärn m fl. Bäst fiske 1 juli – 30 aug (spinn, fluga).

Ett vatten för den otålige: Lillfuruvikstjärn, Karl-Ersatjärn, Siktjärn. Öringfiske sommartid (spinn, fluga).

Ett familjevatten: Rengen, Skinnarvikstjärnarna, Karl-Ersatjärn, Siktjärn m fl. Tillgång till vindskydd med eldstad för korvgrillning m.m

Tillgänglighet inom Valsjöns fvo

Vid tjärnen Lillfisklösen finns hela fem anpassade fiskeplatser med staket utan nivåskillnader som du kan parkera alldeles intill. Markunderlaget är hårdpackat. Intill fiskeplatsen finns även en handikappanpassad toalett och ett trevligt vindskydd som går bra att ta sig till med exempelvis rullstol.

Sjöfisket är bäst från båt och fiskevårdsområdet egna båtar finns att hyra hos Fahlströms Fiskecenter.

De flesta vattnen inom området når man lätt via skogsbilvägar. Vid många av vattnen finns det vindskydd och grillplatser. Informationstavlor och markerade stigar leder fiskaren rätt inom området. Skogsbilvägar i området kan vara tillfälligt stängda under
våren.

Fiskekort kan köpas hos Valsjöbua i Valsjöbyn, Fahlströms Fiskecenter i Valsjöbyn, Flottargården, Valsjöbyn, Frendo i Föllinge.

Valsjöns fvo ingår även i Hotagenkortet som finns att köpa hos de flesta boendeanläggningarna i området samt hos Handlarn i Rötviken, Valsjöbua i Valsjöbyn, Fahlströms Fiskecenter i Valsjöbyn, Flottargården, Valsjöbyn, Lillholmsjö Gästgivaregård, Frendo i Föllinge samt Sportringen i Krokom samt online hos iFiske.

Området ingår även i Fiskevägenkortet.

Drömfiske Jämtland Härjedalen

Drömfiske Jämtland Härjedalen är ett välkänt begrepp för många sportfiskare.

De fiskevårdsområden som ingår tar ansvar för sina fiskevatten och anläggningarna håller den standard man kan förvänta sig av ett riktigt Drömfiske.

Drömfiske Jämtland Härjedalen innebär att du garanteras att det i varje specifikt fiskevatten utövas en aktiv fiske-/beståndsvård vilket borgar för ett långsiktigt hållbart fiske med god kvalité. I anslutning till de vatten som ingår i Drömfiske Jämtland Härjedalen finns guider, fiskeinformation och möjlighet att köpa fiskekort. De guider, boendeanläggningar och annan kringservice som ingår i Drömfiske har särskilda krav på sig när det gäller kunskap och service för att din fiskeupplevelse ska bli den allra bästa.

Vacker röding fångad i Hotagsbygden. Foto Kjell-Erik A

Kontakt

Hitta hitLäs mer:

Valen i Valsjöbyn. Foto Anders Lundin

Valen i Valsjöbyn

Valen i Valsjöbyn Nu har jag dansat med öringvalar i Valsjöbyn. Jag har läst om den, sett den på bild och drömt om den. Valen i Valsjöbyn. Nu har jag även haft den i mina händer. Mina drömmars öring, som tog mitt bete när jag stod och dagdrömde om något helt annat. Snälla, väck mig aldrig!…

Läs mer >

Aktuellt

Drömfiske i Toskströmmen. Foto Flottargården