Drömfisketips

En del fiskare som besöker Jämtland Härjedalen har kanske ingen tidigare erfarenhet av att fiska i norrländska vatten. Vissa av våra fiskarter - som öring, röding och harr - ställer speciella krav på fiskaren. Klimatet och naturen är andra "inramningar" av fisket som kan kännas ovana. Vi presenterar därför - i all anspråkslöshet - några små tänkvärdheter.

Skygga fiskar

Öring, röding och harr är skygga fiskar. Rör dig försiktigt när det är soligt och blankt - tänk på var din skugga faller! Håll låg profil, huka dig eller t o m kryp fram mot vattnet.

Trogen vän

Granen är fiskarens bästa vän. Den ger skydd för väder och vind, och om det så regnar smådjävlar hittar du alltid fnösktorra småkvistar närmast stammen. Bryt och pressa ihop ett litet knippe så har du en bra start på lägerelden.

Våra vindar

Nordvästlig "kallblåst" är sällan någon höjdare, vare sig för fisken eller fiskaren. Ishavsluften sveper ibland ner över våra trakter. Men när vinden mojnar och så sakta går över på syd, då är det gott att leva. Det blir ljummet i luften och som genom ett trollslag börjar fisken att vaka igen.

Sätter fart

Morgon och kväll är som regel bra huggtider, men regnskurar, snöbyar och väderomslag kan sätta fart på fisken när som helst. Ge akt på himlen, vädret ändras snabbt i fjällen. Ett annat tecken i skyn är månen - många tycker att fisket är som bäst vid nymåne (då månskäran ser ut som ett komma).

Ljusa nätter

Fisket är också bra under de ljusa sommarnätterna. Men ibland - särskilt vid klart väder - kan kyliga morgondimmor dämpa fiskens huggvillighet. Sensommarens nattliga flugfiske efter röding vid fjällsjöarnas utlopp är en speciell upplevelse.

Roterande rödingar

De stora rödingstimmen hittar man ofta på 10-20 meters djup, strax under iskanten eller - sommartid - försynt vakande i ytan. Dessa kretsande rödingstim är en utmaning för fiskaren - lockande och svåråtkomliga. En liten svart fluga, gärna "dragen i ytan", kan lura rödingen till hugg. En liten spinnare kan också fungera. Men den mest gångbara metoden i de lite större sjöarna är långdragsfiske från båt. Ro långsamt och gärna i sicksack. Hittar du ett rödingstim på djupet, gör gärna flera "varv".

Här är vi

Uddar är ofta bra fiskeställen. Fisken står gärna i vindkanten där insekter driver förbi. En grundregel är också, att i sjöar och tjärnar så hittar du harren och öringen nära land, medan rödingen för det mesta håller sig längre ut. I bäckar, åar och strömmar "gömmer" sig gärna öringen under busköverhäng i strandkanten, i hålor och bland stenblock. Harren står mera fritt i vattnet.

Öppna magen

Titta i magsäcken på rensade fiskar. Innehållet - insekter, märlor, snäckor, myror etc - avslöjar vad fisken helst äter för tillfället. En iakttagelse man ofta gör är att fiskmagarna är helt "fullproppade" när fisken är som värst på hugget. Man skulle ju kunna tro att fisken är som hungrigast när magen är tom.

Pimpeltips

Vid isfisket efter röding används med fördel ett blänke med fluga/pirk på en ca 15 cm lång tafs. Agnas med maggot. Långa lockryck, omväxlande korta. "Stöt" gärna blänket i botten. Den så kallade "rödingdarren" är effektiv när rödingen är tjurig. Pimpelspöet ska då liksom vibrera i handen. Mormyschka och balanspirk fungerar också mycket bra vid röding- och öringpimpel.

Kul kikmete

Vid vårvinterns kikmete efter harr och sik används en liten pirk som ska föras med små, små darrande rörelser, omväxlande med lite längre "ryck". Ett distinkt mothugg bör göras i rätt ögonblick. Mycket spännande och roligt fiske.

Bäckarnas mystik

Bäckmete med långspö är något som framför allt de yngre sportfiskarna tjusas av. Ett riktigt smygfiske! Kom ihåg att kontrollera att bäcken/ån inte är reproduktionsområde för uppvandrande öring.

Sjöarnas "storvilt"

Dragrodd och trolling med wobbler eller skeddrag är populärt bland sportfiskare som är ute efter storöring. I framför allt de större sjöarna finns ofta ett bestånd av mycket grov öring.

Fjällens fiske

Spinn och haspel med små skeddrag/jig/spinnare kan vara effektivt i fjälltjärnar. För att inte tala om flugspö. Här är det fritt svängrum för bakåtkasten, och fjällöringens våldsamma attack mot torr flugan känns ända ner i tåspetsarna. Vid flera av Drömfiskecamperna kan du lära dig grunderna i flugfiske.

Naturens kylskåp

Bär inte fångad fisk i plastpåse - använd helst flätad fiskekorg. Rensa så snart som möjligt. Torka sedan ur fisken - skölj ej! Förvara svalt - ett fuktigt "myrhål" är ett naturligt kylskåp.

 

Äta ute

Fisk tillagad vid stranden är en del av upplevelsen. Här är ett par enkla recept:

"Rökhalstrad fisk"

Gör en "strömmingsflundra". Skär loss ryggbenet som avlägsnas tillsammans med så mycket som möjligt av de övriga benen. Grovsalta köttsidan och lägg "flundrorna" i ett halster på glöden med ryggsidan neråt. Sluthalstras med ett lager gran- eller enris på glödbädden, nu med köttsidan neråt.

Tillbehör: Folieinsvepta, glödbakade potatisar. Blanda gräddfil, hackad purjolök och röd kaviar. Njut!

"Pinnstekt fisk"

Gör "strömmingsflundror". Gnid in med grovsalt eller ännu bättre - lägg "flundrorna" en halvtimme i en plastpåse med 4 liter vatten, 3 dl grovsalt och lite socker . Skär grenklykor och vässa spetsarna. Fäst "flundrorna" i skinnet så att de spänns ut och sätt klykorna ett par, tre decimeter från glödbädden. Vänd då och då.

Foto Drömfiske
En skönhet i håven. Foto Kenneth Einars
Där harren har sin gång. Foto Kenneth Einars
Foto Drömfiske Jämtland Härjedalen
I gott fiskesällskap på Drömfisketuren. Foto Mikael Julander