Gäddfiske

Peter Sjödins fiskeresa – Vinn tvekampen i skogslandet
Text och foto: Jerker Jämthagen

Sverige är de hundra tusen sjöarnas land. I de flesta av dessa vatten är gäddan både drottning och kung. Väl gömd står den och väntar på sitt byte. När tillfället är det rätta kommer ett utfall, och gäddan har åter visat sin makt i Långtjärnen, Svarttjärnen, Abborrtjärnen, Lillsjön eller vad vattnet må heta.

Kungen och drottningen av Långtjärnen har få naturliga fiender, få övermän. Därför kan många av dem växa sig rejält stora, och regera i många år. Gäddorna kan bli närmare en och en halv meter, väga över 26 kilo och kan bli mycket gammal.

I Jämtland regerade det tidigare fridlysta Storsjöodjuret i Storsjön, men i många av regionens andra vatten har gäddan alltid varit vattnets herre. Bestånden av gädda är ofta stora och därför är gäddfisket både uppskattat och allmänt.

I de djupa skogarna som dominerar landskapsbilden finns det gott om tjärnar, sjöar och rinnande vattendrag. Det är där tvekampen står. Med wobbler, skeddrag, stora spinnare, jiggar eller trolling, och med flugfiskeutrustning anpassad för stora fiskar ska kampen vinnas.

På senare år har flugfisket ökat och då med redskap som är anpassade för stora fiskar. Tiden på dygnet och platsen måste också vara den rätta. Gäddan hugger helst under perioderna när solen står lågt. Det är då fiskaren har störst chans att vinna matchen. Före och efter huggperioden utgår gäddan ofta med segern. Det gör gäddan också om spöet och tafsen inte håller måttet, för en vanlig lina biter gäddan av ganska enkelt.

Gäddan är en kallvattenfisk. Mitt på dagen en solig sommardag står gäddan på stort djup i det kallaste vattnet. Tidigt på morgonen och kvällen söker den sig uppåt mot vassen för att äta. Det är då fiskaren kan vinna matchen. Fiskaren kan också "läsa" fåglarnas beteende. Där hägrar, skrakar, doppingar och tärnor letar småfisk, där finns också gäddan.

Gäddfiske är en aktivitet man kan syssla med året runt, även om det finns perioder på året då gäddan är mer huggvillig än normalt framförallt på våren efter lekperioden. I Sverige har vi sedan urminnes tider rätt att röra oss fritt i skog och mark. Denna rätt kallas allemansrätten och är en unik förmån och möjlighet som vi alla bör värna om. Grundregeln lyder: Du får inte störa och inte förstöra. Det innebär att alla har ett personligt ansvar. Visa hänsyn till naturen och markägaren - och använd gott omdöme.

Vårt rena vatten är också en Gudagåva, och något som blir alltmer sällsynt på jorden. Såklart att gäddan trivs här, precis som människorna som fiskar här och kan dricka vattnet direkt ur sjö. I ett globalt perspektiv är det något unikt och något vi måste värna. Gäddfiske är också en populär familjeaktivitet. Oavsett ålder och förkunskaper har man nämligen goda chanser att vinna tvekampen. Gäddorna är många så någon bör man få på kroken.

En annan fördel är att fiskekorten oftast upplevs som billiga. Att hitta ett lämpligt boende i närområdet är inte heller svårt. I dessa tassemarker är känslan för skog, natur och friluftsliv en del av identiteten hos lokalbefolkningen. Välkomnande och med ett positivt sinnelag hälsar de gästerna välkommen till bygden. Och gäddorna räcker till alla.

Text och foto: Jerker Jämthagen

Fisketips gäddfiske inom Drömfiske. Foto Jerker Jämthagen
Fisketips gäddfiske inom Drömfiske. Foto Jerker Jämthagen
Fisketips gäddfiske inom Drömfiske. Foto Jerker Jämthagen
Fisketips gäddfiske inom Drömfiske. Foto Jerker Jämthagen