Jormvattnet – här hittar du drömrödingen
Text & Foto: Anders Lundin
Vad är väl inte en vinterdag på fjällsjön?
Blåsigt, utmanande och utmattande. Och alldeles, alldeles underbart. Särskilt när det ligger ett knippe rödingar i ryggsäcken. Då längtar du tillbaka redan innan du är hemma.
Så frågan är: Var ska vi åka nästa gång? Det finns ju så oändligt mycket att välja på…
Vi föreslår Jormvattnet.
Det har sagts att det finns så mycket himmel i Jämtland.
Det beror förstås på vilket perspektiv betraktaren tittar ur för tillfället. Men om du befinner dig på Jämtlands tak, det vill säga Frostviken, så finns det absolut himmel i överflöd.
Dessutom finns det vatten i överflöd.
Det är just därför det kallas för drömfiskets land. Detta viddernas landskap, där sagofiguren Dunderklumpen och hans vänner sprang till fots mot Stekenjokk.
Vatten i världsklass
Jämtland/Härjedalen är det landskap som lockar flest fisketurister i Sverige, och det är främst strömfisket efter öring och harr under högsommaren som hägrar. Och här finns det absolut vatten i världsklass. Ännu fler fiskare borde komma hit – men framför allt borde de även komma hit under vintersäsongen.
Pimpelfiske efter röding och öring förtjänar att hamna betydligt högre upp på både jämtarnas och turisternas aktivitetskalender. Fisken finns ju där även på vintern – och dessutom kan de vara betydligt enklare att fånga.
Att locka en röding till hugg under en solblank sommardag kan vara lika krångligt som att tända eld på en snöboll, men under vintern ökar chanserna mångfalt. Har du dessutom tillgång till skoter så ligger ett buffébord av fiskeparadis framför dig.
Klassisk fiskemark
Jormvattnet och övriga Frostviken i norra Jämtland är klassisk fiskemark. Det här är en mötesplats för fiskare från hela världen, och fisketurismen spelar en avgörande roll för bygdens utveckling. Fler turister innebär mer service och arbetstillfällen, och den här medvetenheten bland byborna innebär lysande förutsättningar för fiskegästerna. Människorna här tvekar nämligen inte att dela med sig av sina skatter, eftersom de vill att turisterna ska bli nöjda och komma tillbaka.
Skoterparadis
Jormvattnet har på senare år gjort sig känt som ett skoterparadis, och fisket har hamnat lite i skuggan av den motorinriktade turismen. Men nu börjar det rycka i fisketarmen hos besökarna igen, och dessutom händer det väldigt spännande saker i byn. Två av traktens unga kvinnor, Emelie Rolandsson och Marika Strandberg, har tagit över Jormvattnets Fiskecamp, och det är tydligt att den yngre generationen inser vilken resurs de har i rödingen och öringen.
Fiske, en naturlig del av vardagen
Några som vet var Jormvattnets rödingar simmar, och hur man tas med dem, är Bengt Blom och Hugo Persson. De tillhör varsin generation bybor, där fiske är en naturlig del av vardagen. Bengt känner till varenda kvadratmeter och rödingstråk i sjön, och 7-årige Hugo har precis inlett sitt livslånga fiskeäventyr. Tillsammans är de ett oslagbart par på isen, visar det sig.
När vi ber dem att guida oss till rödingarna så blir det nämligen full pott direkt. Bengt Blom stannar skotern vid landmärket Jormön, och borrar snabbt upp fyra hål i den halvmetertjocka isen.
– Det är grunt, men den större rödingen kan patrullera här ändå, och det går alldeles utmärkt att kikmeta, säger Bengt och trär en maggot på mormyskan.
Ett av landets mest tillgängliga fisken
Det tog bara någon minut att åka hit från Fiskecampen, vilket innebär att detta måste vara ett av landets mest tillgängliga fisken efter vild röding.
Hugo får snabbt fiskeredskapen i ordning. Han tar plats på liggunderlaget och börjar rycka med blänket. Vi är helt ensamma på sjön, i fjärran ses ett stråk med skotrar som är på väg mot högre höjder. Det är mulet och ihållande snöfall, och temperaturen letar sig upp mot nollsträcket.
Mer än så hinner vi inte fundera innan det magiska händer. Hugo ställer sig på knä och kastar upp en röding på isen. Inte så stor visserligen, men ändå tillräckligt för att pulsen ska stiga hos hela sällskapet.
Jakten på Jorms vilda rödingar
Det blir startskottet för en regelrätt huggperiod. Precis som Bengt förutspådde så skulle bästa fisket vara mellan 10-11. Han får själv en röding, någon annan drar lite oväntat upp en skaplig öring, och Hugo har full aktivitet vid hålet.
– Nu kommer det en stor! säger han.
Vi andra tittar nyfiket på skådespelet, och Hugo missar mothugget två gånger innan den slutligen sitter fast på kroken. Upp kommer en grann röding närmare halvkilot, prick klockan 10, och det krävs att Hugo håller i den med båda händerna för att den inte ska sprattla sig loss.
– Titta pappa, titta, utbrister Hugo och skiner upp så mycket att molntäcket ovanför oss nästan spricker upp.
Rödbukiga rödingar på lakansvita sjöisar är en fröjd för ögat, och tacksammare motiv än så här kan en naturfotograf knappast hitta.
Så vi fotar, fikar och skrattar. Bengt berättar om forna fiskefängen, och visar upp flera 2-kilosöringar på mobiltelefonen som han fångade i somras.
– På sommaren är det gott om fiskare här. Några åker inte ens ut med båt, utan kastar från campingstranden, vilket också kan ge väldigt bra resultat. Men på vintertid är det stora delar av sjön som förblir helt ofiskade, berättar Bengt.
Han bedömer att det finns gott om röding i sjön, och berättar även att det läggs väldigt få nät. Nu för tiden är fisket mest till för rekreation och upplevelse, och att de flesta är nöjda med ett par fiskar till stekpannan.
Hugo har redan grävt ned den fina rödingen i snön, och efter en stund sätter han sig på skotern för att åka hem till värmen. De största fiskarna får simma kvar till nästa gång.
Högsäsong nästan året runt
Bengt Blom uppmuntrar ännu fler att komma till Jormvattnet för att uppleva både naturen och det fina rödingfisket.
– Säsongen är väldigt lång, och redan i december och januari kan det vara väldigt bra fiske när isen precis har lagt. Och sedan kan den ju ligga ända tills i juni.
Kort sagt – i Jormvattnet kan fiskaren ha högsäsong nästan året runt.
Tänk om bara fler visste…
Läs mer om Jormvattnet på Jormvattnets fvo
3 drömtips för röding
Text: Anders Lundin
Du behöver inte ta skotern till fjärran fjäll för att hitta den eftertraktade rödingen. Inom Drömfiske-områdena finns det flera fina fiskevatten som är väldigt lättillgängliga, där det i stort sett bara är att kliva ur bilen och inleda fiskeäventyret. Här kommer 3 tips för dig som vill uppleva vägnära rödingjakt.
- Jormvattnet. Mellan Gäddede och Jormvattnet finns det gott om fina rödingstråk alldeles vid vägen. Från Jormvattnets Fiskecamp kan du följa skoterlederna ut på sjön, och du behöver inte gå längre än 50 meter för att ha chans på riktigt fin fisk. Bra fiske ända från december fram till islossningen.
- Valsjöbyn. Rengens rödingar är berömda, både bland flugfiskare och pimpelfiskare. Här kan du också parkera bilen längs 340 efter Valsjöbyn och vandra ned på sjöisen. Gott om fisk i matstorlek, och ibland dyker det upp riktigt stora. Bästa säsongen är i januari-februari, och för den skoterburne finns det även flera fina rödingtjärnar i området.
- Rödingtrippeln kring Storsjö kapell. Längs väg 535 mellan Storsjö Kapell och Åsarna ligger det tre mycket tillgängliga vatten med fint rödingfiske. Det är Björnsjön, Västra Rotsjön och Mellersta Rotsjön. Här är bästa rödingfisket under vårvintern, ända fram till islossningen. Det finns även grov harr och öring, vilket ökar chanserna till spännande hugg. Vindskydd och gästvänligt.
Hitta hit
Läs mer
Strömsunds kommun
STRÖMSUNDS KOMMUN Fiskevårdsområden i Strömsunds kommun Boende & Service i Strömsunds kommun Strömsunds kommun
Läs mer >Jormvattnets fvo
Jormvattnets fvo Destination: Strömsunds kommun, Frostviken, Jormvattnet Jormvattnets fvo i Jormvattnet ligger intill Vildmarksvägen i Frostviken i norra Jämtland. Frostviken…
Läs mer >Jormvattnets Fiskecamp
Jormvattnets Fiskecamp Jormvattnets Fiskecamp ligger vid Jormsjön i Jormvattnet längs Vildmarksvägen, som leder till Stekenjokk och är en populär resväg…
Läs mer >Gäddede Camping & Stugby
Gäddede Camping & Stugby Gäddede Camping & Stugby ligger centralt i Gäddede längs Vildmarksvägen. Gäddede Camping & Stugby är en…
Läs mer >