Vinterfiske i Tännäs – storharrens vagga

Text & Foto: Anders Lundin

Naturens underverk. Foto Anders Lundin

Plötsligt kommer den som en torped, hugger pirken och ställer till med ett smärre kaos mitt i den soldränkta fjällidyllen.

Harr och harmoni framstår ibland som varandras motsatser – men också det roligaste man kan fiska efter med vinterkläderna på. Vi avslöjar gärna var den finns.

Allt färre rapporterar in grova harrar till det svenska storfiskregistret. Vad detta beror på kan vi bara spekulera i – men en möjlig orsak är att harren faktiskt blivit mer attraktiv som sportfisk och att folk inte vill avslöja sina trofévatten.

Men det finns så det räcker till många – åtminstone i Härjedalen.

För var ska sleven vara om inte i grytan? Harren är Härjedalens landskapsfisk, och många av storseglen som visats upp i fiskepressen genom historien har hissats just här. Tännäsområdet har i många decennier lockat harrfiskare från när och fjärran, och det viskas bakom buskarna om 2-kilosharrar även om de inte visas upp för allmän beskådan på sociala medier.

Vi törs faktiskt utan omsvep kalla Tännäs för storharrens vagga

Just i detta område simmar det granna avelsfiskar som genom varsam hand- påläggning fått ge nytt liv i många vattendrag i Sverige. Skådespelet äger rum i Tannsjön varje vår, där några av sjöns storharrar kläms på rom och mjölke i lekbäcken, och sedan släpps tillbaka.

– Harren som leker i Tannsjön har en medelvikt på runt 1,4 kilo, och det har inte förändrats så mycket sedan 1950-talet. Skillnaden är att fisken släpps tillbaka nu, förr delades den upp bland byborna som mat, berättar Mats Ericsson som driver Tännäs Fjällby.

Så småningom insåg man nyttan med att låta de största individerna leva vidare, och att de inte heller var i sin bästa kondition under leken, ur ett rent matfiskperspektiv.

Denna inställning är nu till gagn för både sportfiskare och fiskodlingsverksamheten på Tännäs Fiskecentrum, där det simmar omkring tusentals små Tannsjö-harrar som fötts upp och ska vidare till nya hem någonstans i Sverige.

Tännäs - storharrens vagga

Det är därför vi med eftertryck kan kalla Tännäs för storharrens vagga.

Frågan är förstås om vi utomstående sportfiskare kan vara med och njuta av denna kaka? Jodå det kan vi!

– Kom hit på vårvintern så ska du nog få harr, det roligaste fisket är då, säger Mats när vi pratas vid på senhösten.

Mats visar sig nämligen vara en sån som tycker att delad glädje är dubbel glädje. Född och uppvuxen i Tännäs, och med bygdens bästa för ögonen. Han ser gärna att det kommer många fler fisketurister hit, och inte bara för att de ger ett ekonomiskt tillskott.

- För mig är harren en resurs. Den ger ett mervärde för oss som bor här, den kan vara en inflyttningsanledning och inte minst skapar den arbetstillfällen. Det finns så mycket fiskevatten här som det knappt doppas en krok i, och vi Tännäsbor fiskar inte så mycket själva faktiskt.

Så när vi en aprilmorgon står på parkeringsplatsen vid fjällportalen utanför Tännäs undrar jag om vi kan fiska i den legendariska Tannsjön, där bland annat författaren Hans Lidman hämtat material till en av sina böcker?

– Nja, jag tycker att vi hellre ska fiska på Abborrvickrarna, medelvikten på harren är betydligt större där. Sedan är grejen att Tannsjön inte är tillgänglig för allmänheten på samma sätt. Det säljs ett antal begränsat fiskekort varje år, men just Tannsjön är i huvudsak Tännäsfolkets fisksjö. Det finns ett väldigt enkelt sätt, flytta hit så får du fiska där så mycket du vill, säger Mats
och skrattar.

– Men såklart kan vi stanna till och fiska lite där också, det är ju nappgaranti där om vi inte får något på Abborrvickrarna.

Abborrvickrarna känt trofévatten

Just Abborrvickrarna är känt som ett trofévatten bland sportfiskare i hela Norden, och jag tänker att fisketrycket måste vara högt året runt med tanke på hur vägnära det ändå är. Detsamma gäller fiskrika Östra och Västra Vängarna, som bara ligger en kort promenad från parkeringen.

– Nej inte alls. På sommaren är det förstås en del fisketurister, men på vintern när fisket är som roligast är det väldigt lugnt. Att kikmeta efter storharr, och se den komma som en missil på grunt vatten är fantastisk roligt.

Vi har sällskap på utflykten av Magnus Persson, som jobbar på Tännäs Fiskecentrum, och hustrun Anette. Det visar sig också bli han som blir den flitigaste fotomodellen. Knappt hinner vi lägga oss tillrätta på liggunderlagen innan Magnus levererar dagen första harr.

– Jajamän den är fin, säger han och drar upp en präktig fisk på isen.

Vi har varken våg eller måttband med oss, och alla vikter förblir därför höjda i dunkel. Det känns inte heller särskilt relevant för stunden, eftersom total- upplevelsen med fiske, fjäll och fantastiskt väder redan gjort dagen komplett, hur själva fisket än går.

Jag går mest omkring med kameran och njuter. Jag får ett par fina harrar under dagen, som skapar kaos när jag både ska försöka fota och samtidigt drilla den så varsamt som möjligt. Det visar sig vara omöjligt. En vinterpigg storharr på födojakt är ungefär lika medgörlig som en bångstyrig dammsugar- sladd i en för trång städskrubb.

Tannsjön, lekfiske och sagolika fiskafängen

Vi stannar även till på Tannsjön, där Mats och Magnus berättar historier om lekfiske och sagolika fiskafängen. Både de och Anette drar upp några harrar, samt ett par abborrar i verkligt fin form.

– Abborre är bästa matfisken tycker jag, det är så otroligt gott att steka filéerna, säger Anette som sparar två fiskar för senare middag.

Hitta hit

Läs mer

Foto Tännäs Fiskecentrum

Tännäs fvo

Tännäs-Funäsdalens fvo Destination: Härjedalens kommun, Funäsfjällen, Tännäs, Funäsdalen Tännäs-Funäsdalens fvo ligger i sydvästra delen av Funäsfjällen mot Norges gräns. Området…

Läs mer >
Fjällbyn sommartid. Flygfoto Joachim Lagercrantz

Fjällbyn i Tännäs

Fjällbyn i Tännäs. Bekväma semesterhus med fina fiskevatten runt hörnet – här finns allt du behöver för en härlig vildmarksvistelse och…

Läs mer >
Foto Tännäs Fiskecentrum

Tännäs Fiskecentrum

Tännäs Fiskecentrum Välkommen till Tännäs Fiskecentrum och Rogens Naturinformation, inkörsporten till ett av Härjedalens vackraste och mest fiskrika områden. Vid Tännäs…

Läs mer >
Den godaste maten tillagas ute. Foto Anders Lundin